Geokätköily, mitä ihmettä?

Lyhyesti selitettynä geokätköily on "rastien" etsimistä luonnossa tai kaupunkialueella gps koordinaattien avulla.
Kätköjä on joka puolella maailmaa satoja tuhansia, suomessa tällä hetkellä (kevät 2008) yli 5000 kpl. Niitä on monenlaisia: Helppoja, vaikeita, urbaanikätköjä tai syvällä luonnon helmassa. Tradi, multi, mysteeri (jotka ovat yleesä hyvin opettavaisia), virtuaali tai jopa web kamera kätköjä. Peruskätköjä lähimetsissä, kiipeilykätköjä kallioisissa maastoissa. Luolissa, tunneleissa, siltojen alla. Kaupunkialueella ihmisvilinän keskellä hyvin naamioituna. Veden alla järvessä, meressä. Mount Everestillä, tulivuoressa, afrikan autiomaissa tai syrjäisellä saarella keskellä valtamerta.

Lajia voi harrastaa ilman gps:ää kartan avulla, mutta huomattavasti mielekkäämpää homma on gepsin kanssa. Paras vaihtoehto on tarkka ja herkkä gps maastokarttojen kera. Mutta edullisella käytetyllä gepsillä pääsee alkuun aivan mainiosti. Jopa kännykän avulla sitä voi harrastaa ihan hyvin.

Kätköilyä sanotaan myös teknolajiksi, koska useat ostavat erillaisia teknisiä "työkaluja" harrastusta helpottamaan ja niistä käydään kovaa keskustelua foorumeilla.
Tälläisiä ovat gepsien lisäksi esim:
  • Taskulamppu(t). Jokin tuikku on hyvä olla aina mukana, mainio yhdistelmä on otsalamppu (yökätköilyyn) ja käteen kevyt ledifikkari. Mitä tehokkaammat, sen paremmat :)
  • Autonavigaattori. Sen avulla säästää aikaa ja bensaa, kun pääsee nopeasti "hollille".
  • Kännykkä tms. Vähintään sellainen malli johon voi ladata kätkökuvauksia eikä siten tarvitse kanniskella mukanaan paperiversioita. Niin sanotusti "paperitonta kätköilyä".
  • Ohjelmistoa, jotka auttavat pitämään alati elävät kätköt ajantasalla esim. gepsissä ja puhelimessa.
  • Läppäri ja nettiyhteys maastossa jos haluaa kuitata löytönsä heti ja saada tuoretta tietoa kätköistä suoraan paikanpäällä.
  • Vaatetus. Jos liikkuu luonnossa, on hyvä olla kunnon jalkineet ja vedenpitävät vaatteet.
  • Kulkuvälineet. Polkupyörä, maastoauto tai vaikka jonkinlainen vene saaristokätköille pääsemiseksi.


  • Kenelle tämä on?
    Jos omaa vähänkin seikkailumieltä ja viihtyy ulkona (tai haluaa syyn lähteä sinne), geokätköily on oiva harrastus vaihtoehto.
    Kätköily ei katso ikää. Harrastusta voi harrastaa pienestä pitäen vanhempien kanssa, eikä ylärajaa ole.
    Suomessa kätköilijoiden keski-ikä on n. 30 vuotta. Harrastajia on muutamia tuhansia, aktiivisia useita satoja, mutta luku kasvaa koko ajan.
    Aikuisille kätköily on luonnossa liikkumista, pientä seikkailua uusilla paikoilla, aivojumppaa mysteerien parissa tai haasteita fyysisimpien kätköjen löytämisessä. Ulkomailla geokätköilyä voisi kuvailla turistioppaaksi, koska kätköt ovat aina tehneet paikalliset asukkaat jotka tietävät alueen nähtävyyksistä ja erikoisuuksista joita esitellään geokätköjen muodossa.

    Lapsille geokätköily on ulkoilua ja "aarteiden" etsimistä jännissä uusissa paikoissa. Kätkö aina jokin rasia, tavallisimmillaan pakasterasia (0,5 - 1 litraa) tai mikro (filmipurkki). Mutta koko voi olla vaikka luokkaa nano, joka on harvinainen 1 cm kokoinen, eikä sisällä kuin lokipaperin tai koordinaatit seuraavalle pisteelle. Toinen ääripää on large, vaikkapa metallinen ammuslaatikko tai vesitiivis ämpäri, jossa voikin olla jo vaikkapa kirjoja. Rasiat siis sisältävät useimmiten pieniä tavaroita joita voi vaihtaa toisiin.

    Miten homma toimii?
    Kun on rekisteröitynyt (ilmainen) kansainväliselle kätköily sivustolle ja syöttänyt sinne omat kotikoordinaatit (esim. karttapaikan avulla jos ei vielä omista gps:ää) pääsee selaamaan mitä kätköjä löytyy kotikulmilta. Koordinaatit syötetään gepsiin ja tulostetaan kätkökuvaus paperille (tai otetaan tärkeimmät tiedot ylös: vaikeustasot, vinkki, kätkörasian koko jne.). Fikkari taskuun (kiven kolot ovat pimeitä päivälläkin) ja pihalle.
    Kun on päässyt kätkön läheisyyteen, alkaa rasian etsiminen. Se voikin olla joskus erittäin haastavaa, koska piilotustapoja on lukemattomia erillaisia - etsiminen onkin yksi kätköilyn suola. Tavallisissa tapauksissa (joissa piilotustapa ei ole sen kätkön perimmäinen idea, vaan esim. sijainti yleensä: luonnon kohde, nähtävyys jne.), rasia voi olla yksinkertaisesti piilossa jonkun kiven kolossa. Rasian esille ottaminen ja palautus pitää tehdä ei-kätköileviltä ihmisiltä huomaamattomasti (joita kutsutaan jästeiksi), jotta piilo pysyisi salassa jatkossakin. Rasiassa on aina loki-kirja/paperi johon kuitataan oma käynti; Nimimerkki, päivämäärä ja haluttaessa terveiset kätkön omistajalle (nettiin voi myöhemmin kirjoittaa enemmän).
    Kätkö takaisin tarkalleen samaan paikkaan ja samalla lailla naamioituna kuin se oli löydettäessäkin ja eikun seuraavalle rastille.
    Kotona geocaching.com sivustolle logataan käynti (found it, did not found jne.) ja kerrotaan jotain tapahtumasta tai paikasta yleensä. Tämä viesti on kätkön omistajille kiitos, he odottavat ja lukevat kävijöiden loggauksia mielenkiinnolla.

    Haluttaessa kätköilyyn saa monenlaista vivahdetta, vaikkapa FTF-hunt:ien muodossa, FTF on lyhennys First To Found ;)
    Useat kätköilijät pitävät yhteyttä toisiinsä myös erillaisten tapahtumien muodossa ja ongelmatilanteissa saa kätkön omistajilta apua yksinkertaisesti lähettämällä mailiä. Jotkut jopa julkaisevat oman puhelinnumeronsa jotta voi kysyä paikanpäällä apua!

    Kätköjä voi tehdä kuka vaan geocaching.com käyttäjä. Periaatteessa kaikki on mahdollista, mutta tietty linjaus on hyvä olla, aiheesta on olemassa hyviä oppaita. Kätkötarkastajat tarkistavat tiedot (esim. ettei rasia ole keskellä junaraiteita) ja julkisun jälkeen kätkö on kenen hyvänsä haettavissa.

    Esimerkkejä suomalaisista kätköistä (jpg otoksia kätkösivuista):
    - Helppo peruskätkö Etelä-suomalaisessa kesäkaupungissa: Fiskars
    - Hieman vaikeammin tavoiteltava maisemakätkö Nuuksion luonnossa: Cephalalgia
    - Vähän "erillaisempaa" kätköä: Lost. Jos idea ei selvinnyt, ehkä tämä auttaa ;)
    - Urbaanikätkö: 0 km: Helsinki
    - Helpohko mysteerikätkö: #2 / Espoo
    - Vaikeammasta päästä oleva mysteerikätkö: Alphabet W - What a Wonderful World of Words
    Haastavimpia kätköjä maailmalta:
    - Mount Everest, Tiibet: Chomolangma
    - Mikronesia: B-24J "Liberator"
    - Tulivuorikätkö Etiopiassa: Erta Ale Volcano
    - Antarktis: Sanae-IV
    Kuvia:
    - Deathwish?, Ruotsi

    joku on matkalla kätkölle

    - Cone Z, Antarktis: Maailman eteläisin toimiva tulivuori

    Paikka kauempaa

    Kätkö

    - Klahym, New Jersey, USA: Katkö puussa

    Kätkö

    Juju on myös siinä
    että paikalla ei ole
    valmiina kiipeilyvälineitä

    Purkki on
    näkyvillä

    Toinen tapa

    - Nuclear missile silo complex, Latvia

    Sisäänkäynti..

    Toinen
    sisäänkäynti?

    Sisältä

    Sisältä


    Omat kätköilyvarusteet:
    Paikantimet
    Garmin GPSmap 60Cx. Kestävä, roisketiivis, tarkka ja herkkä gepsi. Vanha laitteeni, Garmin GPS 12 on edelleen käytössä kaverilla, sekin on suhteellisen tarkka, mutta herkkyydessä (toimivuus esim. tiheän puuston alla tai korkeiden talojen välissä) ei pärjää uusille paikantimille, eikä siihen saa karttoja. Uusimmassa Garmin Coloradossa on mm. nopeampi kartanpäivitys, suurempi reittipisteiden tallennuskapasiteetti sekä kätkökuvausten selausmahdollisuus suoraan laitteesta. Maastokarttana on Karttapaikan tekemä TOPO Suomi kartasto. Autonavigaattorina pienikokoinen (6 x 9 cm) Fujitsu Siemens Pocket Loox N100, joka on nopea laskemaan uuden reitin, mutta joskus reittivalinnassa on toivomisen varaa. Karttapäivityksia tulee myös todella harvaan, jos ollenkan...

    60 Cx

    GPS 12

    Maastokartta

    Pocket Loox

    Valaisimet
    Tällä hetkellä kätköilijoiden suosiossa on Fenix L2D CE Q5 LED taskulamppu. Fikkarista ei keksi juuri mitään huonoa sanottavaa: Pieni, tehokas (180 lumenia) ja käyttää tavallisia AA patterita. Itse käytän ReCyko ladattavia akkupattereita, jotka pitää varauksen jopa puoli vuotta. Yökätköilyssä otsalla on Petzl Myo XP. Sen erikoisuuksiin kuuluu käännettävä valon hajauttava linssi, joka levittää valon laajalle (mutta lyhyelle matkalle) alueelle. Varatuikkuna on Retki Tactical Xenon. Tehokas (100 lumenia) ja pieni fikkari, mutta laadullisesti ei niin hyvä kuin Fenix. Huono puoli on myös se että käyttää 123 mallin pattereita, jotka ovat huomattavasti kalliimpia kuin AA patterit.

    Fenix L2D

    Petzl Myo XP

    Retki